Adéla Stopka


Ilustrátorka na volné noze bydlící už nějaký ten pátek v Brně. I když vystudovala teoretickou fyziku, nakonec u ní převážila vášeň pro krásné věci a vrátila se k umělecké tvorbě, která se časem překlopila až do profesionální ilustrace. Nejvíce miluje oblast fantasy, pohádek a sci-fi, při malbě ráda využívá svou lásku k technice, složitým perspektivám a temnotě. Na druhou stranu má v oblibě výrazné barvy a barevné kombinace, a také roztomilé, plyšové a pastelové věci. Doposud spolupracovala s firmami a uskupeními, jako jsou Česká televize, CooBoo, Fragment,  Slovart, Dobrovský, Masarykova univerzita, Akademie věd ČR, Fair Trade atd. Je vášnivým čtenářem, ale krom četby se ve volném čase věnuje cosplayi, všemožným výtvarným technikám a s manželem luštění šifer (na šifrovačkách), pořádání fastivalu Animefest, chození po horách a trávení času s jejich psem.

Související akce a aktuality:

Naučí se motýl znovu létat?

Naučí se motýl znovu létat?
08.03.2024 | Víkendovky

Adéla minulý týden psala o Mrtvé říši od Stacey Marie Brown a ukázala tu její famózní českou obálku. Já bych dnes chtěla představit jeden český rukopis, který má s Mrtvou říší cosi společného.

Číst více

VŠICHNI JSOU MRTVÍ?

VŠICHNI JSOU MRTVÍ?
01.03.2024 | Víkendovky

Když jsem včera ostatním kubulínkám nabídla, že dneska napíšu blog, protože vám potřebuju představit další knihu od Stacey Marie Brown z divokého světa lidí a fae, opravdu jsem si nemyslela, že budu v pátek ráno sedět u počítače, který na mě bude posměšně blikat černým kurzorem na bílém pozadí, protože já akorát koukám z okna, mám okno a hlavou se mi honí jen: „Všichni jsou mrtví, Dejve…“

Číst více

Jak cvrlikají noční ptáčata

Jak cvrlikají noční ptáčata
19.01.2024 | Víkendovky

Jsou různé knihy: takové, které vezmete do ruky s velkým očekáváním a nakonec to tak nějak vyšumí a vy si po poslední stránce řeknete meh, to snad za to ani nestálo. Nebo si to meh řeknete už po první kapitole, i to se může stát. Nebo čtete a čtete a příběh se vyvíjí zajímavě a pak najednou bác ho, udělá obrat úplně hloupým směrem. Váš oblíbený hrdina se zachová tak hloupě, že byste mu jednu vrazili, nebo se vypravěč přestane věnovat tomu, co vás opravdu zajímá, a místo toho má potřebu vám důkladně popsat, co má někdo na sobě, od spodního prádla až po jehlici na klobouku a výšivku na kapesníčku. Nebo nástropní malby v přístěnku na košťata. Případně se místo toho, aby se něco dělo, hrdinové ubírají lesem… a pak se stále ubírají lesem… a když si myslíte, že už těch přírodních krás bylo dost, promění se les v temný hvozd plný uzlovatých haluzí a bludných kořenů, a vás přitom mnohem víc zajímá, jestli spolu ti dva něco mají, nebo ne, jestli se zvládnou navzájem omluvit, vysvětlit si křivdy, jestli se jim povede vyrvat trůn ze spárů tyranského uchvatitele. Prostě víte, co myslím, že jo?

Číst více