CooBoo Classics


Klasická literatura často bývá považována za cosi nudného, co jsme nuceni číst během studia. Nová řada CooBoo Classics chce ukázat, že tomu tak není. Většina děla světové i české literatury byla do literárního kánonu zařazena pro své nesporné kvality a čtivost – k jejich špatné pověsti spíše přispívá vydávání starých a nevyhovujících překladů. Proto vždy při vydání těchto klasických děl využíváme nových překladů.

1. Kříž u potoka

Kříž u potoka

U kříže u potoka potká Evička Štěpána, který se do ní zamiluje a chce si ji vzít. Štěpán ale pochází z prokletého rodu – v rodině Potockých nemá nikdo štěstí v lásce. Evička jejich příběh zná, ale i tak se rozhodne, že kletbu oné rodiny věrnou láskou ke Štěpánovi zlomí. Přijme jeho žádost o ruku. Několik let žijí v krásném vztahu, pak se ale vše zkomplikuje a ze společného života se stane téměř noční můra. Dokáže věrná Eva i navzdory manželovu chování zlomit kletbu jeho rodu a naleznou klid?

2. Anna Elliotová

Anna Elliotová

Anna Elliotová už má dívčí mládí dávno za sebou. Jako devatenáctiletá poslechla přítelkyni a zrušila zasnoubení s bezvýznamným námořníkem Frederickem Wentworthem. Když se ale po osmi letech znovu setkají, je všechno jinak. Její rodina opouští rodinné sídlo a stěhuje se do Bathu, zatímco se kapitán Wentworth jako bohatý muž se zvučným jménem vrací z cest. Probudí se staré city, když se mladí lidé opět shledají? Nebo je osm let odloučení pro lásku už moc dlouhá doba?

3. Petr a Lucie

Petr a Lucie

Právě letos uplynulo sto let od konce první světové války, na jejímž konci se odehrává děj novely Petr a Lucie, která vábí čtenáře již od svého vydání. Milostný příběh dvou mladých lidí – naivního kluka pocházejícího z lepších poměrů a zkušenější dívky, která ví, co život obnáší, ale zároveň umí z celého srdce milovat – i po stu letech působí tak živě, že by se mohl stát i dnes. Nový moderní překlad Tomáše Havla, který zahajuje edici CooBoo Classics.

4. Tess z d´Urbervillů

Tess z d´Urbervillů

Šestnáctiletá Tess je dcerou venkovanů Johna a Joan Durbeyfieldových. Když se její rodiče dozvědí, že jsou spříznění s rodem d'Urbervillů, vyšlou Tess za domnělou příbuznou, aby se u ní přihlásila o finanční pomoc nebo zaměstnání. Citlivá dívka se silnými morálními zásadami však ve světě místo pochopení naráží jen na vypočítavost a pokrytectví. Tragický příběh od anglického spisovatele Thomase Hardyho ve své době vzbudil obrovský rozruch a dnes se řadí mezi nejoblíbenější literární díla z viktoriánské éry.

5. Zvířecí statek

Zvířecí statek

Zvířecí statek (někdy též Farma zvířat) ukazuje formou bajky vztahy mezi lidmi. V příběhu se objevuje skupinka zvířat, která se vzbouří a vyžene lidi z farmy, na které žije, a vede ji sama. Jejich vláda se však postupně zvrhne v brutální tyranii. Ačkoliv kniha nebyla po svém vydání příliš úspěšná, dnes je jedním z nejznámějších děl literatury 20. století.

6. Šarlatové písmeno

Šarlatové písmeno

Klasický román vypráví o ženě, která se prohřešila proti zákonům morálky tím, že odmítla prozradit otce svého nemanželského dítěte. Poutavý příběh o vině a trestu, diktovaný úzkoprsou puritánskou morálkou, je poznamenán temným ovzduším hrůzy, patosu a lítosti. Hrdinka příběhu Hester Prynneová je jedinou optimistickou postavou příběhu, která silou vůle a touhou po dobru odolává tíživému prostředí puritánského Bostonu. Hořký a krutý příběh je naplněn vírou v lidskou soudnost a statečnost.

7. Emma

Emma

Ač okouzlující, bohatá a chytrá Emma Woodhousová nemá manžela, myslí si, že má mimořádný talent dávat páry dohromady a pak sledovat jejich šťastná manželství. A ačkoli ji od toho její drahý přítel pan Knightley zrazuje, nic ji nebaví víc než zaplétat se do milostných vztahů druhých. Když se však jeden z jejích dobře míněných plánů krutě zvrtne – jak pan Knightley správně předpověděl – musí Emma čelit následkům svého vměšování.

8. Frankenstein

Frankenstein

Viktor Frankenstein, posedlý touhou stvořit život, plení hřbitovy, aby získal materiál k vytvoření nové bytosti. Tu pak pomocí elektřiny probudí k životu. Ale tvor, zbavený lidské společnosti a odvržený i samotným Frankensteinem, se rozhodne zničit svého stvořitele i vše, co je mu drahé. Mrazivý gotický příběh Mary Shelleyové se brzy po svém vzniku stal nejslavnějším dílem hororové literatury na světě a dodnes je zdrcujícím popisem zkoumání hranic lidské tvořivosti.

9. Northangerské opatství

Northangerské opatství

Román Jane Austenové vypráví o sedmnáctileté dívce Catherine Morlandové, která je v lázeňském městečku Bath poprvé uvedena do společnosti. Na plese se seznámí s okouzlujícím panem Tilneym. Avšak mladá dívka si mezi plesy, procházkami a společenským událostmi najde čas na čtení gotických hororových románů, které ji hluboce ovlivní. A tak když se jako host dostane do tajemného starého domu, promítá si do něj všechny děsivé příběhy z knih, které četla.

10. Vánoční příběhy

Vánoční příběhy

Kdo by neznal Vánoční koledu o mrzoutském starém mládenci Hrabounovi, kterému teprve smrt jeho obchodního partnera Prachouna a následná návštěva tří duší otevřou oči a on zjistí, co je opravdu důležité. Ovšem Vánoční koleda zdaleka není jediný vánoční příběh, který Charles Dickens napsal. A tak si v tomto souboru můžete přečíst ty nejzajímavější z nich.

11. Obraz Doriana Graye

Obraz Doriana Graye

Jediná rozsáhlejší próza Oscara Wilda předvádí na fantastickém příběhu aristokrata, jemuž kouzelná moc propůjčila věčnou krásu a mládí, rozpor mezi morálkou a estetickým prožitkem – zatímco Dorian Gray zůstává stále dvacetiletý, jeho dokonalá podoba na plátně stárne a oškliví podle toho, kolik dívčích srdcí zlomil a kolik nadějných mladíků přivedl do zkázy.

12. Jane Eyrová

Jane Eyrová

Děj románu významné anglické spisovatelky je zasazen do kopcovité yorkshirské krajiny se slatinami a vřesovišti a odehrává se v době viktoriánské. Vypráví teskný příběh lásky ušlechtilé, přímé a ač v mládí odstrkované, přece jen sebevědomé a statečné dívky, jež odchází od zámožného a milujícího muže, když zjišťuje, že jejímu sňatku s ním stojí v cestě závažná morální překážka...

13. Něžná je noc

Něžná je noc

Dějově bohaté, čtivě a zábavně napsané dílo zalidněné pronikavě vykreslenými postavami vyniká jako hluboká sonda do nejzazších končin individuální lidské existence. V roztančené době divokých večírků sledujeme mladého talentovaného psychiatra, jenž v sobě cítí dar empatie i poslání pomáhat narušeným lidským bytostem. Ty je třeba milovat profesní odosobněnou láskou – a mladý doktor chce být za svou laskavost milován. V osudovém vztahu k mladé pacientce jej život strhává do neovladatelného víru.

14. Petr a Lucie

Petr a Lucie

Právě letos uplynulo sto let od konce první světové války, na jejímž konci se odehrává děj novely Petr a Lucie, která vábí čtenáře již od svého vydání. Milostný příběh dvou mladých lidí – naivního kluka pocházejícího z lepších poměrů a zkušenější dívky, která ví, co život obnáší, ale zároveň umí z celého srdce milovat – i po stu letech působí tak živě, že by se mohl stát i dnes. Nový moderní překlad Tomáše Havla, který zahajuje edici CooBoo Classics.